‘Niet bij de pakken neerzitten’ – Roland

‘Niet bij de pakken neerzitten’ – Roland

Roland Jorna is ondernemer. Hij kreeg in 2014 de diagnose ALS. Bij de pakken neer zitten ligt echter niet in zijn karakter. Hij is een drijvende kracht achter Project MinE en is nu boegbeeld van Project TryMe.

Roland: “Met de wetenschap dat mij niet veel tijd meer is gegund heb ik besloten om me in te zetten voor het werven van fondsen zodat het er naar een oplossing gezocht kan worden tegen deze slopende en dodelijke ziekte. Project TryMe is het vervolg op project MinE, het baanbrekende genetische ALS onderzoek. De ALS-genen die in Project MinE nog steeds worden gevonden moeten nader onderzocht. En dat moet leiden tot een oplossing voor deze verschrikkelijke ziekte.”

Wetenschappelijk onderzoek moet leiden tot een oplossing voor deze verschrikkelijke ziekte

Wat wil jij bereiken?

“Uiteindelijk is er nog veel te weinig bekend over ALS. Waarom sterven de zenuwcellen af? Hoe zorgt een ALS-gen ervoor dat het zo mis gaat in de zenuwcellen? Project TryMe moet leiden tot meer kennis over ALS en dit omzetten in behandelingen. Trials dragen bij aan  de oplossing voor ALS. Er is nog veel te doen voordat we de oplossing hebben, maar Project TryMe kan dit proces versnellen. ”

Hoe denk je dat mensen met ALS en onderzoekers samen het tij kunnen keren?

“We moeten blijven werken aan brede bekendheid van ALS en van wat deze ziekte teweeg brengt. Dat helpt om meer geld en aandacht voor wetenschappelijk onderzoek naar ALS te krijgen. Er is veel geld nodig voor onderzoek. Geld betekent meer trials. En meer trials betekent snellere vooruitgang.”

Help Roland om de eerste trial van Project TryMe te starten, doneer vandaag nog.

Bekijk ook het filmpje van Roland over de New Amsterdam City Swim.