ALS-patiënten gevraagd voor studie met activiteitenmeter

ALS-patiënten gevraagd voor studie met activiteitenmeter

Het ALS Centrum op het UMC Utrecht zoekt nog een aantal ALS-patiënten die een stappenteller/activiteitenmeter willen dragen. Voor dit onderzoek hoeven mensen niet naar het ziekenhuis te komen. De activiteitenmeter wordt toegestuurd en de onderzoeksverpleegkundige belt om een vragenlijst af te nemen.  

Slimmer en sneller medicijnonderzoek

Het doel van dit onderzoek is om te kijken of veranderingen in het ziekteverloop beter en sneller worden ontdekt met de activiteitenmeter dan met de veelgebruikte vragenlijst naar het fysieke functioneren (ALS-FRS-R). Hiermee kunnen we medicijnonderzoek slimmer en sneller maken.

actigraph1 actigraph

Activiteitenmeter

De activiteitenmeter/ stappenteller is een klein apparaatje dat u op de broek of broeksriem draagt. Het apparaatje beperkt u niet in uw dagelijkse activiteiten, het registreert alleen hoeveel beweging er is. De activiteitenmeter die bij dit onderzoek wordt gebruikt is de Actigraph. Het onderzoek heet daarom de ‘Actigraph studie’. Ook patiënten in een rolstoel of die alleen nog zitten of liggen, kunnen aan deze studie meedoen.

Het onderzoek duurt per persoon achttien maanden, tijdens deze periode ontvangt u iedere twee maanden een activiteitenmetertje thuis. Wij vragen u om de stappenteller drie dagen te dragen. U hoeft hiervoor niet naar het UMC Utrecht te komen. De onderzoeksverpleegkundige belt u om de twee maanden om een korte vragenlijst af te nemen.

Bent u ALS-patiënt en wilt u een paar keer de activiteitenmeter dragen? Hiermee helpt u ons om nieuw medicijnonderzoek slimmer en sneller te maken!

Deelname

Bent u geïnteresseerd in deelname of wilt u meer informatie, mail dan alstublieft onze onderzoeksverpleegkundige Tommy Bunte via t.bunte-3@umcutrecht.nl of tel. 088-7553204.

Project TryMe

Deze studie met de activiteitenmeter is de eerste studie binnen project TryMe, het project om een snelweg richting behandelingen aan te leggen.